Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

It's movie time (17): Swimming pool (2003)

Swimming-Pool-2003


Σκηνοθεσία: Francois Ozon

Είδος: Mystery/Crime/Thriller

Βαθμολογία Imdb: 6,7

Μικρή περίληψη: Μια Βρετανίδα συγγραφέας, ταξιδεύει απ' το Λονδίνο στο Γαλλικό νότο και στο εξοχικό του εκδότη της ώστε να βρει την έμπνευση για το καινούργιο της βιβλίο. Εκεί ωστόσο, η απροσδόκητη συνύπαρξη με την κόρη του, θα φέρει τα πράγματα στα όρια τους.

Γιατί να τη δεις: Το Swimming Pool δεν είναι καμιά ταινιάρα, είναι ωστόσο μια αληθινά ευχάριστη ταινία για ένα βραδάκι καλοκαιριού and that's all. Ο ρυθμός του κυλάει απαλά, το περιβάλλον στ' οποίο διαδραματίζεται είναι όμορφο και ήρεμο και το κορμί της Sagnier που συνήθως κυκλοφορεί γυμνή -κι ενίοτε με τσόκαρα- είναι god damn it υπέροχο (και το λέω συγκρατημένα). Σεναριακά, η δομή του κειμένου θυμίζει ταινία δρόμου, έχει δηλαδή ελάχιστες αναφορές στο παρελθόν κι ασχολείται μ' αυτό που διαδραματίζεται στο παρόν. Μ' αυτή την έννοια, ανήκει στις κατηγορίες των ταινιών easy watching που παρακολουθείς ακόμα κι αν είσαι άϋπνος και μετά από ταξίδι Πάτρα-Θεσσαλονίκη οδηγώντας νταλίκα έντεκα συνεχόμενες ώρες. Υπάρχει ακόμα μυστήριο, (που συνίσταται στην απορία σου "τι θα συμβεί" και όχι σε κάποιο μυστικό του παρελθόντος που πρόκειται να φανερωθεί, πράγμα που επιτρέπει στο σκηνοθέτη να μη διαταράσσει ποτέ το ρυθμό της ταινίας), η ομορφιά της γαλλικής φύσης με τα φινετσάτα πέτρινα σπίτια, ένα διακριτικό σχολιάκι για τη ζωή στην πόλη (που εννοείται πως προτιμώ) και μια υποφαινόμενη σύγκριση ανάμεσα στην ομορφιά και την εφυία που βρίσκει χαμένες και τις δύο γιατί είναι πάντα προτιμότερο να έχεις και τα δύο.

Μειονεκτήματα: Η απειλητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται απ' τη σχέση των δύο γυναικών, είναι μεν ρεαλιστική αλλά δε φτάνει ποτέ τα πράγματα σε μια ακραία αντιπαράθεση που θα προσέδιδε στην ταινία μεγαλύτερο suspense. Το σενάριο θυμίζει Patricia Highsmith (Ο ταλαντούχος κύριος Ripley) αλλά χωρίς ποτέ το μεγάλο δίλημμα ή την τεράστια απειλή που θα έφτανε την ένταση στα κόκκινα και χρησιμοποιούσε πετυχημένα η ίδια. Για βάθος σκέψης φυσικά ούτε λόγος εκτός από κάποιες παρατηρήσεις που αναφέραμε ή κάποιες άλλες, σχετικές με την καλλιτεχνική εκμετάλλευση που τρώει η Charlotte Rampling αλλά κι αυτό δίνεται λίγο λαϊκίστικα, του τύπου "ο κακός εκδότης που εκμεταλλεύεται την ξυνή συγγραφέα που γράφει για φόνους". 

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι ταινιάρα όπως λες αλλά είναι αλήθεια πως τη βλέπεις πολύ ευχάριστα. Βέβαια, την είδα πριν καμιά δεκαετία και ίισως την ξαναδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή