Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Οι ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας (NOT).

Λαμία

Ένα απ' τα μεγάλα πολεοδομικά θαύματα της μεταπολίτευσης, γνωστή κι ως "Βενετία της Φθιώτιδας". Η πλανεύτρα της Κεντρικής Ελλάδας και συνώνυμο της υψηλής αισθητικής με τα όμορφα γλυπτά και τα  κτίρια με τους κρεμάμενους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ξεχωρίζει για το καλό φαγητό (μόνο κρέας), τα κομψά γραφικά καλντερίμια (μόνο άσφαλτος) και τα όμορφα δημόσια κτίρια. Ένα απ' τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς προτού χαιρετήσεις αυτό το μάταιο κόσμο.


Κιάτο

Το διαμάντι του Κορινθιακού με τα κρυστάλλινα νερά. Στη δεκαετία του 60, προτιμήθηκε μαζί με τη Νίκαια (της Γαλλίας) σαν τόπος γυρισμάτων σπουδαίων ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκωκ. Οι δρόμοι της πόλης μαρτυρούν την επιρροή της αρχιτεκτονικής μπαρόκ με τα κτίρια να διακρίνονται για τα χρώματα, τον επιβλητικό εξωτερικό διάκοσμο και τα ολάνθιστα πάτια. Μια απ' τις εντυπωσιακότερες πόλεις της πασοκικής λαίλαπα...εεεε της Ελληνικής δημοκρατίας.



Τολό

Κτίρια εμπνευσμένα απ' τη Σοβιετική εποχή, ξενοδοχεία μ' αλουμίνιο που μοιάζουν με τη ΔΟΥ της γειτονιάς σου, παραλίες 18 τετραγωνικών (το υπόλοιπο είναι χτισμένο), το Τολό αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο επίτευγμα της χώρας. "Δεν υπολογίσαμε ποτέ το κόστος και το συμφέρον, θέλαμε να φτιάξουμε μια πόλη πρότυπο" αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.







Ηγουμενίτσα

Το αντίπαλο δέος της Κέρκυρας, η Ηγουμενίτσα (γνωστή και ως πόλη φάντασμα), διακρίνεται για το ιστορικό της κέντρο και το υπέροχο κλίμα. Τα μεσημέρια του Ιουλίου και με την υγρασία στο 97%, μπορείς να βολτάρεις ανενόχλητος σε κάποιο απ' τα καφενεία της περιοχής ή να φας ένα σουβλάκι στις γραφικές ψησταριές της πόλης με τις ελενίτ κατασκευές και τις παχιές μύγες του θέρους να κολλάνε στο κάθιδρο μέτωπο σου. 


Πύργος

Αφήσαμε για το τέλος την πόλη των πόλεων. Ο Πύργος, φημίζεται για τους επιδέξιους οδηγούς δικύκλων με τις κομμένες εξατμίσεις, οι θόρυβοι των οποίων μπορούν να ξεκολλήσουν το σφράγισμα απ' το χαλασμένο δόντι σου αν βρεθείς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή (δηλαδή στο 87% του Πύργου). Επίσης, φημίζεται για το υπέροχο κλίμα που επηρεάζεται έντονα απ' τους τοπικούς βάλτους που εκτείνονται σε απόσταση 500 μέτρων απ' το κέντρο της πόλης. Η ζεστή φιλοξενία, οι τοπικές gelaterie καθώς κι ο τοπικός σταθμός ΚΤΕΛ είναι απ' τα must see του εμπορικού και πολιτισμικού κέντρου της Ηλείας.



2 σχόλια: