Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Κλισέ σκηνές ή κλισέ καταστάσεις στο σινεμά που είδες και ξαναείδες...

   Τις είδες, τις ξαναείδες, σού έκαναν το κεφάλι πουρέ για χρόνια και τώρα στις παρουσιάζουμε μία μία.





Ο καπνός απ' τους υπονόμους της Νέας Υόρκης

Στα 80s, είτε ήσουν ο Σκορτσέζε απ' τη Νέα Υόρκη είτε η Τούλα Μπότου απ΄ το Γαλάτσι, η ταινία σου έπρεπε να περιλαμβάνει και μια σκηνή με καπνό απ' τους υπονόμους της πόλης. Στην πραγματικότητα, αυτός ο καπνός που οι βλάχοι της χώρας αναρωτιόμασταν τι είναι, είναι ατμός που παρέχεται από ηλεκτρική εταιρεία στο Μανχάταν και τροφοδοτεί με ρεύμα ένα κομμάτι της περιοχής.


Το πήδημα του φράχτη στη Νέα Υόρκη

Φράχτης-κυνηγητό






Το σκηνικό γνώριμο: ένας τύπος να τρέχει σε τούβλινα σοκάκια κι ύστερα να πηδάει φράχτες την ώρα που ένα τσοπανόσκυλο τού σκίζει με δάγκωμα το μπατζάκι.


Ο κακομοίρης μαθητής που ΔΕΝ απορρίπτεται 

Αφού τον σφαλιάρισαν σε κάθε γωνία του σχολείου μπροστά της! κι αφού έχει τραυλίσει 200 φορές προτού της ζητήσει ραντεβού, ο τύπος αυτός τα καταφέρνει τελικά να γοητεύσει την όμορφη cheerleader του Thomas Jefferson High School και να τα φτιάξει μαζί της. Στο Πολυκλαδικό δε θα συνέβαινε ποτέ πάντως.


"Θέλουμε τον καλύτερο"











Μια σκηνή που είδες με παραλλαγές σ' αρκετές ταινίες: ένας αστυνομικός πηγαίνει να βρει έναν μπεκρή πρώην αστυνομικό που αποσύρθηκε έπειτα από μια αποτυχία που τον έχει στοιχειώσει και τον παρακαλάει ν' αναλάβει μια καινούργια υπόθεση γιατί είναι ο "καλύτερος". Εκείνος αρνείται και συνεχίζει να μεθάει μέχρι που κάτι τον πείθει ν' ασχοληθεί...


Το τέλειο κορίτσι

Το κορίτσι του σχολείου με το τέλειο δέρμα, τα τέλεια μαλλιά, την τέλεια μύτη, τα τέλεια χείλη, το τέλειο κορμί και το τέλειο πρόσωπο, δεν το παίζει ντίβα κι απλησίαστη και δεν τα φτιάχνει επ' ουδενί μ' ένα κάγκουρα με cabrio απ' τα προάστια αλλά είναι και το τέλειο μυαλό κι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πλάσμα που λατρεύει το Μπαχ και κάνει αγαθοεργίες για τους φτωχούς. Αντρική φαντασίωση ξεκάθαρα. 


Το ντουλάπι καθρέφτης στο μπάνιο 

Ντουλαπάκι-μπάνιου-καθρέφτης-φάντασμα

Πόσες φορές δεν είδες αυτή τη σκηνή μικροαστέ; Άνοιγμα ντουλαπιού στο μπάνιο και κοντινό στην τύπισσα. Κλείσιμο ντουλαπιού, κοντινό στην τύπισσα κι από πίσω...


Ο είρωνας που σφάζεται πρώτος 

Σε κάθε ταινία τρόμου με κολλεγιόπαιδια, ο άπιστος τύπος που είχε το θράσος να κοροϊδέψει την κοπέλα που τού εξέφρασε την ανησυχία της για την ύπαρξη κάποιου παράξενου τέρατος, ήταν αυτός που κατέληγε πρώτος μια άμορφη μάζα βουτηγμένη στο αίμα. Fair enough.


Χειροκρoτήματα στο χαζό







Η σκηνή είναι η εξής: ο "χαζός" μιλάει στον κόσμο που δυσπιστεί και γελάει, μέχρι που ξαφνικά ένας τύπος χειροκροτάει διστακτικά κι ύστερα χειροκροτούν κι οι υπόλοιποι. Δεν έχει συμβεί ποτέ πραγματικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου