Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

It's movie time (30): The Dictator (2012)

                              The-Dictator


-Kimberly?
-Zoey.
-Who cares?

Σκηνοθεσία: Larry Charles

Βαθμολογία Imdb: 6.5

Είδος: Comedy

Μικρή περίληψη: Ένας δικτάτορας, ταξιδεύει στην Αμερική για να σταματήσει την πιθανότητα του να γίνει δημοκρατία το πολίτευμα της χώρας του...

Γιατί να τη δεις: Γιατί αν σου άρεσε το Borat, είναι δεδομένο ότι θα σου αρέσει το ίδιο -και περισσότερο- το The Dictator επειδή εκτός των διαφόρων ομοιοτήτων (καρικατούρα πρωταγωνιστής, κάφρικο χιούμορ μη πολιτικά ορθό) το συγκεκριμένο φιλμ είναι κανονική ταινία με αρχή, μέση και τέλος. Εννοείται φυσικά ότι το The Dictator δε χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης -και δεν ανακαλύψαμε την Αμερική- αλλά η σχετικά χαμηλή βαθμολογία του που εν πολλοίς εξηγείται μιας και ο Σάσα Μπάρον Κοέν δεν αφήνει τίποτα όρθιο κι αγγίζει ευαίσθητες χορδές, συν το γεγονός ότι η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στην πιο δυναμική φάση της Woke κουλτούρας στις ΗΠΑ (2010-2015), κάνουν την ταινία του Larry Charles ν' αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Γιατί το χιούμορ πρέπει να στάζει και λίγο δηλητήριο και κανένας ποτέ δε γέλασε μ' αστεία που ήθελαν να είναι προσεκτικά για να μη θίξουν τον όποιο εύθικτο. Στην πραγματικότητα πάντως, το The Dictator δεν είναι μόνο κάφρικα αστεία και χαβαλές αλλά σε δεύτερο πλάνο διαθέτει κάπως και το στοιχείο της πολιτικής κριτικής ματιάς (ο μονόλογος του Αλλαντίν στο τέλος είναι to the point) σε σχέση μ' αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη δημοκρατία. Συμπερασματικά, μια απ' τις πιο ξεκαρδιστικές ταινίες που έχεις δει. 

Fun facts: 

-Ο Δικτάτορας σατυρίζει ένα κράμα μουσουλμάνων δικτατόρων τύπου Καντάφι και Χουσεϊν

-Στο μαγευτικό Τατζικιστάν το φιλμ απαγορεύτηκε.

-Η Γουαντίγια που παριστάνει βορειο-αφρικανικό χαλιφάτο, στην πραγματικότητα είναι πόλη στη Σρι Λάνκα.

-Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Plaza Espana της Σεβίλλης

-Το 2012, οι διοργανωτές των Όσκαρ απαγόρευσαν στο Σάσα Μπάρον Κοέν να παραστεί  ντυμένος Αλλαντίν αλλά εκείνος τους αγνόησε: μπήκε στην αίθουσα ντυμένος Αλλαντίν, φωνάζοντας "Θάνατος στη Δύση" και κάνοντας τους διοργανωτές να γελάσουν αμήχανα. Θεός!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου