Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

It's movie time (16): Phone Booth (2002)



Σκηνοθεσία: Joel Schumacher

Είδος: Crime/Thriller

Βαθμολογία Imdb: 7,1

Μικρή περίληψη: Ένας αερατζής της Νέας Υόρκης (σαν αυτούς που θα βρεις στο Da Cappo τις καθημερινές το μεσημέρι), βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος μ' έναν επικίνδυνο δολοφόνο που τον έχει εγκλωβίσει σ' ένα τηλεφωνικό θάλαμο και μέσα σε μια πολύβουη γειτονιά της Νέας Υόρκης.

Γιατί να τη δεις: Ο σημαντικότερος λόγος για να δεις το Phone Booth, δεν είναι ούτε η δράση, ούτε και το σασπένς που καταφέρνει να φτιάξει μέσα σε 80 λεπτά. Είναι η παρατήρηση που κάνει για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, στην αρχή συγκαλυμμένα και λίγο πριν το τέλος, με το λυτρωτικό μονόλογο του πιο εγκλωβισμένου πρωταγωνιστή (Colin Farrell) στον κόσμο. Και ναι, ο πρωταγωνιστής με το όνομα Stuart Shepard είναι ο περισσότερο εγκλωβισμένος τύπος που έχεις δει ποτέ σε ταινία. Ψυχικά και σωματικά. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο, είναι ότι αυτό που δεν καταλαβαίναμε και τόσο σα σενάριο το 2002 που βγήκε το Phone Booth γιατί ήμασταν απλώς βλάχοι που πατούσαν κουμπιά, έρχεται και δένει απόλυτα στην Ελλάδα ακόμα και είκοσι χρόνια αργότερα. Κι αυτό, δεν το γράφει κάποιος που προτείνει να ζήσουμε στα βουνά και να καλλιεργούμε μελιτζάνες αλλά κάποιος που αγαπάει τις πόλεις και το δυτικό τρόπο ζωής... Εντέλει όμως, αυτό δεν αναιρεί το εύστοχο σχόλιο του Larry Cohen που έγραψε το σενάριο.

Μειονεκτήματα: Υπάρχουν οι φλύαρες ταινίες, οι ισορροπημένες ταινίες (που συνήθως προτείνω) κι οι ταινίες που το κάνουν όσο πιο μινιμαλιστικά μπορούν να το κάνουν. Το Phone Booth ανήκει στην τρίτη κατηγορία. Για σένα που απεχθάνεσαι το γρήγορο μοντάζ και τις ταινίες που δεν έχουν σπουδαίες εναλλαγές εικόνων και χρόνου, η ταινία κρίνεται ακατάλληλη. Δεν θεωρώ πως αποτελεί μειονέκτημα αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουν ιστορίες απλωμένες στη ροή του χρόνου και όχι ταινίες που εκτυλίσσονται σ' ένα μικρό χρονικό πλαίσιο και σε περιορισμένο σκηνικό όπως το Phone Booth. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου