Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Οι ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας (NOT).

Λαμία

Ένα απ' τα μεγάλα πολεοδομικά θαύματα της μεταπολίτευσης, γνωστή κι ως "Βενετία της Φθιώτιδας". Η πλανεύτρα της Κεντρικής Ελλάδας και συνώνυμο της υψηλής αισθητικής με τα όμορφα γλυπτά και τα  κτίρια με τους κρεμάμενους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ξεχωρίζει για το καλό φαγητό (μόνο κρέας), τα κομψά γραφικά καλντερίμια (μόνο άσφαλτος) και τα όμορφα δημόσια κτίρια. Ένα απ' τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς προτού χαιρετήσεις αυτό το μάταιο κόσμο.


Κιάτο

Το διαμάντι του Κορινθιακού με τα κρυστάλλινα νερά. Στη δεκαετία του 60, προτιμήθηκε μαζί με τη Νίκαια (της Γαλλίας) σαν τόπος γυρισμάτων σπουδαίων ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκωκ. Οι δρόμοι της πόλης μαρτυρούν την επιρροή της αρχιτεκτονικής μπαρόκ με τα κτίρια να διακρίνονται για τα χρώματα, τον επιβλητικό εξωτερικό διάκοσμο και τα ολάνθιστα πάτια. Μια απ' τις εντυπωσιακότερες πόλεις της πασοκικής λαίλαπα...εεεε της Ελληνικής δημοκρατίας.



Τολό

Κτίρια εμπνευσμένα απ' τη Σοβιετική εποχή, ξενοδοχεία μ' αλουμίνιο που μοιάζουν με τη ΔΟΥ της γειτονιάς σου, παραλίες 18 τετραγωνικών (το υπόλοιπο είναι χτισμένο), το Τολό αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο επίτευγμα της χώρας. "Δεν υπολογίσαμε ποτέ το κόστος και το συμφέρον, θέλαμε να φτιάξουμε μια πόλη πρότυπο" αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.







Ηγουμενίτσα

Το αντίπαλο δέος της Κέρκυρας, η Ηγουμενίτσα (γνωστή και ως πόλη φάντασμα), διακρίνεται για το ιστορικό της κέντρο και το υπέροχο κλίμα. Τα μεσημέρια του Ιουλίου και με την υγρασία στο 97%, μπορείς να βολτάρεις ανενόχλητος σε κάποιο απ' τα καφενεία της περιοχής ή να φας ένα σουβλάκι στις γραφικές ψησταριές της πόλης με τις ελενίτ κατασκευές και τις παχιές μύγες του θέρους να κολλάνε στο κάθιδρο μέτωπο σου. 


Πύργος

Αφήσαμε για το τέλος την πόλη των πόλεων. Ο Πύργος, φημίζεται για τους επιδέξιους οδηγούς δικύκλων με τις κομμένες εξατμίσεις, οι θόρυβοι των οποίων μπορούν να ξεκολλήσουν το σφράγισμα απ' το χαλασμένο δόντι σου αν βρεθείς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή (δηλαδή στο 87% του Πύργου). Επίσης, φημίζεται για το υπέροχο κλίμα που επηρεάζεται έντονα απ' τους τοπικούς βάλτους που εκτείνονται σε απόσταση 500 μέτρων απ' το κέντρο της πόλης. Η ζεστή φιλοξενία, οι τοπικές gelaterie καθώς κι ο τοπικός σταθμός ΚΤΕΛ είναι απ' τα must see του εμπορικού και πολιτισμικού κέντρου της Ηλείας.



Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

It's movie time (45): Under the Shadow (2016)

Στη-σκιά-του-φόβου

Σκηνοθεσία: Babak Anvari

Βαθμολογία Imdb: 6.8

Είδος: Horror/Drama

Μικρή περίληψη: Καθώς ο πόλεμος με το Ιράκ μαίνεται, μια νεαρή Ιρανή με τη μικρή της κόρη, βιώνουν μία αόρατη κι απειλητική κατάσταση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Γιατί να τη δεις: Για να είμαι ειλικρινής, παρ' ότι ενδιαφέρον κι ατμοσφαιρικό, το Under the Shadow είναι σα να μην ολοκληρώθηκε ποτέ κι αυτή είναι η γεύση που σου αφήνει στο τέλος ή τουλάχιστον αυτή είναι η γεύση που άφησε σ' εμένα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο προτείνεται (πέρα απ' ότι έχει τον τρόπο να είναι ένα δυνατό horror movie), είναι πως λειτουργεί καλά μέσα στο πλαίσιο στ' οποίο εξιστορείται η ταινία κι εξηγούμαι: για όσους έχουμε συνηθίσει στα θρίλερ που γυρίζονται στα βαρετά αμερικάνικα προάστια με τα κουρεμένα γκαζόν ή σε κάποιο σημείο της αστικής Ευρώπης, το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η ταινία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: σε βγάζει απ΄την comfort zone σου και σε τοποθετεί σ' ένα άβολο μέρος του πλανήτη και σε μια απ' τις χειρότερες εποχές για τους ίδιους τους κατοίκους του (δηλαδή στο Ιράν και στην εποχή του πολέμου με το Ιράκ στη δεκαετία του 1980) όπου εκτός απ' τον πόλεμο, τ' ανθρώπινα δικαιώματα απουσιάζουν και κάθε προσπάθεια για εξέλιξη περνάει μέσα από τη σύγκρουση με την κυρίαρχη τάξη εξουσίας του Ιράν. Κάπως έτσι και μέσα σ' αυτό το εχθρικό περιβάλλον (που σε προδιαθέτει περισσότερο για μη λογικές καταστάσεις απ' ότι στην τεχνολογικά εξοπλισμένη κι ορθολογιστική Δύση), μια μεταφυσική οντότητα στοιχειώνει την ηρεμία της συμπαθούς πρωταγωνίστριας (και μόνο που τη βλέπεις να προσπαθεί να σταθεί σ' ένα περιβάλλον ούγκανων αρκεί να τη συμπαθήσεις) και της μικρής της κόρης. Και η συνέχεια είναι γεμάτη δυνατές σκηνές τρόμου (με μία να ξεχωρίζει και να σου προκαλεί ταχυκαρδία) κι ενδιαφέρουσες αναφορές στην καθημερινότητα των Ιρανών την εποχή που στην Ευρώπη βλέπαμε το Rocky, κάναμε στα γυμναστήρια bodybuilding και βλέπαμε τις σαραντάρες να κάνουν τα μαλλιά τους permanant και να φοράνε δερμάτινα jacket. Η συνέχεια στους δέκτες σας.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Κλισέ σκηνές ή κλισέ καταστάσεις στο σινεμά που είδες και ξαναείδες...

   Τις είδες, τις ξαναείδες, σού έκαναν το κεφάλι πουρέ για χρόνια και τώρα στις παρουσιάζουμε μία μία.





Ο καπνός απ' τους υπονόμους της Νέας Υόρκης

Στα 80s, είτε ήσουν ο Σκορτσέζε απ' τη Νέα Υόρκη είτε η Τούλα Μπότου απ΄ το Γαλάτσι, η ταινία σου έπρεπε να περιλαμβάνει και μια σκηνή με καπνό απ' τους υπονόμους της πόλης. Στην πραγματικότητα, αυτός ο καπνός που οι βλάχοι της χώρας αναρωτιόμασταν τι είναι, είναι ατμός που παρέχεται από ηλεκτρική εταιρεία στο Μανχάταν και τροφοδοτεί με ρεύμα ένα κομμάτι της περιοχής.


Το πήδημα του φράχτη στη Νέα Υόρκη

Φράχτης-κυνηγητό






Το σκηνικό γνώριμο: ένας τύπος να τρέχει σε τούβλινα σοκάκια κι ύστερα να πηδάει φράχτες την ώρα που ένα τσοπανόσκυλο τού σκίζει με δάγκωμα το μπατζάκι.


Ο κακομοίρης μαθητής που ΔΕΝ απορρίπτεται 

Αφού τον σφαλιάρισαν σε κάθε γωνία του σχολείου μπροστά της! κι αφού έχει τραυλίσει 200 φορές προτού της ζητήσει ραντεβού, ο τύπος αυτός τα καταφέρνει τελικά να γοητεύσει την όμορφη cheerleader του Thomas Jefferson High School και να τα φτιάξει μαζί της. Στο Πολυκλαδικό δε θα συνέβαινε ποτέ πάντως.


"Θέλουμε τον καλύτερο"











Μια σκηνή που είδες με παραλλαγές σ' αρκετές ταινίες: ένας αστυνομικός πηγαίνει να βρει έναν μπεκρή πρώην αστυνομικό που αποσύρθηκε έπειτα από μια αποτυχία που τον έχει στοιχειώσει και τον παρακαλάει ν' αναλάβει μια καινούργια υπόθεση γιατί είναι ο "καλύτερος". Εκείνος αρνείται και συνεχίζει να μεθάει μέχρι που κάτι τον πείθει ν' ασχοληθεί...


Το τέλειο κορίτσι

Το κορίτσι του σχολείου με το τέλειο δέρμα, τα τέλεια μαλλιά, την τέλεια μύτη, τα τέλεια χείλη, το τέλειο κορμί και το τέλειο πρόσωπο, δεν το παίζει ντίβα κι απλησίαστη και δεν τα φτιάχνει επ' ουδενί μ' ένα κάγκουρα με cabrio απ' τα προάστια αλλά είναι και το τέλειο μυαλό κι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πλάσμα που λατρεύει το Μπαχ και κάνει αγαθοεργίες για τους φτωχούς. Αντρική φαντασίωση ξεκάθαρα. 


Το ντουλάπι καθρέφτης στο μπάνιο 

Ντουλαπάκι-μπάνιου-καθρέφτης-φάντασμα

Πόσες φορές δεν είδες αυτή τη σκηνή μικροαστέ; Άνοιγμα ντουλαπιού στο μπάνιο και κοντινό στην τύπισσα. Κλείσιμο ντουλαπιού, κοντινό στην τύπισσα κι από πίσω...


Ο είρωνας που σφάζεται πρώτος 

Σε κάθε ταινία τρόμου με κολλεγιόπαιδια, ο άπιστος τύπος που είχε το θράσος να κοροϊδέψει την κοπέλα που τού εξέφρασε την ανησυχία της για την ύπαρξη κάποιου παράξενου τέρατος, ήταν αυτός που κατέληγε πρώτος μια άμορφη μάζα βουτηγμένη στο αίμα. Fair enough.


Χειροκρoτήματα στο χαζό







Η σκηνή είναι η εξής: ο "χαζός" μιλάει στον κόσμο που δυσπιστεί και γελάει, μέχρι που ξαφνικά ένας τύπος χειροκροτάει διστακτικά κι ύστερα χειροκροτούν κι οι υπόλοιποι. Δεν έχει συμβεί ποτέ πραγματικά. 

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Άνθρωποι που πέθαναν με τρομερά ΗΛΙθΙΟ τρόπο!

    

Seventh-Seal-Θάνατος

    Αγαπητέ μου κανίβαλε, αυτό το άρθρο, δεν είναι άρθρο διδασκαλίας για το πως ν' αποφεύγεις τις κακοτοπιές που σ΄ οδηγούν στον άλλο κόσμο με το Express X95 (αν και μπορείς να το λάβεις κι έτσι) αλλά ένα άρθρο ένοχης απόλαυσης. Δεν είναι φυσικά λόγος χαράς το να πεθαίνει κάποιος (αλίμονο, δεν είμαστε τόσο καθίκια...) αλλά κάποιες φορές είναι αστείο. Γιατί αν πληρεί δυο προϋποθέσεις, ακόμα κι ο θάνατος βγάζει γέλιο: την αδιανόητη αφέλεια ή την αλαζονεία αυτού που τον προκαλεί. Ενίοτε και τα δύο.


Jose Luis Ochoa

Κοκκορομαχία


Το 2011 στην Καλιφόρνια, ο Χοσέ είχε πάρει σ' ένα κλουβί τον κόκκορα του και τον πήγαινε να συμμετάσχει σε μία κοκκορρομαχία, μια απ' τις πολλές που διοργάνωνε παράνομα εδώ και χρόνια. Για να είναι ακόμα πιο βάρβαρο το σκηνικό, οι διοργανωτές (δηλαδή ο Χοσέ κι ο ιδιοκτήτης του αντίπαλου ζώου), έδεσαν στα πόδια των πουλερικών μικρά μαχαιράκια και τα πάντα ήταν έτοιμα για το μεγάλο γεγονός. Ωστόσο, ο αγώνας που ξεκίνησε μ' εκατέρωθεν κροσέ ανάμεσα στους κόκκορες, πήρε ξαφνικά μια παράξενη τροπή: το πτηνό επιτέθηκε με μανία στον ιδιοκτήτη του κι ο Χοσέ που είχε πάει να βγάλει κανένα φράγκο, αποχαιρέτησε το μάταιο ντουνιά από ακατάσχετη αιμορραγία. Α ρε Χοσέ.


Krystof Azninski

Κεφάλι-κομμένο

Εν έτει 1995, ο Πολωνός αγρότης Κριστόφ έπινε ποτάκια με τους φίλους του μέχρι τη στιγμή που στο τραπέζι έπεσε μια όμορφη ιδέα: γιατί δεν τα βγάζουμε όλα ρε μάγκες να παίξουμε παιχνίδια σκληρά κι αντρικά; Κι έτσι και έγινε! Το μεθυσμένο παρεάκι γδύθηκε και για κάποιο λόγο που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, ξεκίνησε ο  ένας να βαράει το κεφάλι του άλλου με παγωμένα λάχανα. Ο Κριστόφ ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη για το πόσο πιο σκληρός μπορούσε να γίνει και πόσο πιο άντρας ήταν απ' όλους τους άλλους: πήρε λοιπόν ένα πριόνι κι άρχισε να κόβει το λαιμό του μέχρι που το κεφάλι κόπηκε τελείως κι εκείνος πέθανε σε χρόνο dt. Next.



Waffler69

Tiktoker

Ο διάσημος tiktoker Waffler έτρωγε σε ζωντανή μετάδοση στο λογαριασμό του, τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα σε τεράστιες ποσότητες. Ο κόσμος διασκέδαζε και τα likes έπεφταν βροχή, κάτι που ώθησε τον 33χρονο Waffler να προχωρήσει το πράγμα λίγο περισότερο: να φάει την ίδια μέρα τα πιο ανθυγιεινά λουκάνικα, μερικούς πύργους μπέργκερ και να ολοκληρώσει το λουκούλειο γεύμα του με μεγάλα donuts γεμάτα ζάχαρη. Η συνέχεια μας ξάφνιασε όλους: λίγη ώρα μετά, ο άντρας νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση όπου πέθανε από φραγμένες αρτηρίες...


Hike.Sofi

Influencer


Το καλοκαίρι του 2021, μια διάσημη Κινέζα influencer είχε μια ιδέα απ' αυτές που είχαν χιλιάδες άλλοι στον κόσμο και είναι δεδομένο πως θα την έχουν κι άλλοι όσο υπάρχει ανθρώπινη φυλή: να τολμήσει να σταθεί στην άκρη ενός γκρεμού 100 μέτρων και να βγάλει φωτογραφία για να την ποστάρει στο Instagram της ικανοποιώντας το κοινό της! Για να μην τα πολυλογώ, η Sofi το τόλμησε κι έφαγε σαβούρα απ' τα εκατό μέτρα.


Max Pierce

Νεκρός-προπονητής-κλανιά


Το βραβείο του πιο ηλίθιου θανάτου ωστόσο, πηγαίνει στον Max Pierce αλλά ας αρχίσουμε απ' την αρχή. Ο μαθητής του Arnold, ήταν καλό παιδί αλλά είχε ένα ελάττωμα: ήθελε να συμμετάσχει στον ετήσιο διαγωνισμό πορδής της Βοστώνης το 2015. Την προπόνηση του, είχε αναλάβει ένας ειδικός πορδοπροπονητής, ο έμπειρος Max Pierce ο οποίος είχε ανακαλύψει τρόπους ώστε το σώμα του να παράγει μεγάλες ποσότητες αερίων μέσα από ειδική διατροφή και άλλα υπέροχα κόλπα. Την αποφράδα εκείνη ημέρα ωστόσο και καθώς προπαθούσε να μεταδώσει τις γνώσεις του στο νεαρό, ο έμπειρος Max είχε μια φαεινή ιδέα: να βάλει έναν αναπτήρα κοντά στον πισινό του Arnold για να τσεκάρει το πόσο αποδοτική ήταν η σκληρή προπόνηση που είχαν κάνει όλο αυτο τον καιρό. Ο Arnold τελικά έκλασε κι ο αναπτήρας δημιούργησε τόσο μεγάλη φλόγα που έβαλε φωτιά στον Max και τον σκότωσε από εγκαύματα βαριάς μορφής. Κι αυτή ήταν η φάτσα μου όταν πληροφορήθηκα αυτή την ιστορία: