Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

It's movie time (8): Spoorloos (1988)





Σκηνοθεσία: George Sluizer

Imdb rating: 7,7

Είδος: Mystery/Horror

Μικρή περίληψη: Ένα ερωτευμένο ζευγάρι έχει ξεκινήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές όταν σε κάποια στάση του ταξιδιού, η κοπέλα εξαφανίζεται. Τρία χρόνια μετά κι ενώ ο Ρεξ συνεχίζει ν' αναζητάει απαντήσεις για την κοπέλα του, αρχίζει να λαμβάνει γράμματα από κάποιον που ισχυρίζεται ότι την έχει απαγάγει...

Γιατί να τη δεις: Υπήρξε μια εποχή στον κινηματογράφο όπου οι Ευρωπαίοι δεν ασχολούνταν με τα χάρτινα καλαμάκια και δεν προσπαθούσαν να μιμηθούν το Χόλιγουντ για πράγματα που οι Αμερικάνοι κάνουν και θα κάνουν καλύτερα, αλλά έκαναν τη δουλειά με βάση τα προτερήματα των δικών τους σχολών. Ποια ήταν αυτά; Η δραματουργία και το σενάριο. Μια τέτοια ταινία είναι και το γαλλο-ολλανδικής παραγωγής φιλμ Spoorloos ή αλλιώς Τhe Vanishing. Στιβαρό σενάριο (όχι πολύπλοκο αλλά πειστικό), καλή υποκριτική και βάθος σκέψης. Και γι' αυτό το συγκεκριμένο φιλμ αν κι ελαφρώς αργό βλέπεται με αγωνία μέχρι το τέλος την ώρα που το αμερικάνικο remake (του ίδιου σκηνοθέτη και με πρωταγωνιστή τον Jeff Bridges) είναι ξεκάθαρα χειρότερο. Καθένας στο είδος του τελικά.

Μειονεκτήματα: Το φιλμ είναι αργό αλλά όχι φλύαρο και γι' αυτό ο συγκεκριμένος χαλαρός ρυθμός δε μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα αλλά μάλλον πλεονέκτημα μιας και σε βυθίζει σταδιακά στον κόσμο του. Το αληθινό μειονέκτημα (και δεν έχει να κάνει πραγματικά με την ταινία) είναι η χαμηλή ποιότητα της εικόνας που θα φτάσει στην οθόνη σου λόγω εποχής και μπάτζετ.

2 σχόλια: