Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

It's movie time (3): These Final Hours (2013)


Σκηνοθεσία: Zach Hildith

Βαθμολογία Imdb: 6,7

Είδος: Drama/Sci-fi/Thriller

Γιατί να τη δεις: Γιατί σ΄ αντίθεση με ταινίες καταστροφής τύπου Greenland όπου οι πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν το ρόλο του καλού οικογενειάρχη που είναι άτρωτος και τέλειος, στο Apocalyptic thriller του Zach Hildith, έχουμε να κάνουμε με μια ταινία με χαρακτήρες αληθινών ανθρώπων. Μ' αληθινά προτερήματα κι αληθινά ελαττώματα. "Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τη βεβαιότητα της άμεσης εξάλειψης της, ο ήρωας μας, ένας τριανταπεντάχρονος άντρας πρέπει να πάρει τις τελευταίες αποφάσεις της ζωής του"... Στο These Final Hours, ο θάνατος δεν είναι απλώς βιολογικός είναι πρωτίστως συμβολικός. Δε θα μείνει πίσω κανείς για να θυμάται κανέναν, δε θα μείνει βιβλίο ή αρχείο ή μνήμη ή γνώση. Βασικά, δε θα μείνει ρουθούνι που να μαρτυράει την ύπαρξη ζωής. Τα πάντα θα γίνουν αστρόσκονη και θα χαθούν για πάντα. Κάπου εκεί, ο φόβος παγώνει τους πάντες κι η αναρχία ξεκινάει... Η καταστροφή που έχει χτυπήσει ήδη το δυτικό ημισφαίριο εξαϋλώνοντας το, πλησιάζει την πιο απομονωμένη ήπειρο. Τότε αρχίζουν τα ερωτήματα: αφού ο κόσμος θα τελειώσει οριστικά κι αμετάκλητα, υπάρχει κανένα νόημα σε κάτι; Κι αν ναι σε τι; Υπάρχει λόγος να υπόκεισαι στην ηθική; Έχει αξία να κάνεις κάτι με το χρόνο σου όταν πρόκειται να τελειώσει άμεσα; Πέρα απ' το φιλοσοφικό του πράγματος, η ταινία έχει να δώσει ρεαλισμό, έναν γαμάτο ήρωα, κάποιους πετυχημένους και ΟΧΙ δήθεν συμβολισμούς, μια παρτούζα δίχως αύριο, ένα καλό soundtrack και μια σκηνή πριν το τέλος που όσο σκληρό και χοντρόπετσο γουρούνι κι αν είσαι, θα σε λυγίσει. Τι άλλο να ζητήσεις από 86 μόλις λεπτά ενός φιλμ με το 1/10 του budget μιας μέτριας Χολιγουντιανής παραγωγής;

Μειονεκτήματα: Τα πρώτα περίπου 10 λεπτά, ο σκηνοθέτης κάνει μια γρήγορη αναδρομή στις ιστορίες των ηρώων με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει αργότερα. Το μοντάζ είναι λίγο νευρικό κι η ταινία ξεκινάει με τετάρτη και λίγη περισσότερη δράση απ' αυτή που μπορείς να σηκώσεις αλλά σύντομα βρίσκει το ρυθμό που της πρέπει. Μικρό το κακό.

Ντροπιαστικό λάθος: Ο Τζέιμς συζητάει με τη μητέρα του που κρατάει τσιγάρο. Δευτερόλεπτα μετά, ο Τζέιμς συζητάει με τη μητέρα του που κρατάει κρασί. Μια οπτική ασυμφωνία και that's all.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου