Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Προβλήματα του δυτικού κόσμου και προβλήματα του τρίτου



    

  Εσύ που γκρινιάζεις για το πόσο κακή είναι η ζωή σου στη Δύση, σού έχω νέα: η ζωή σου στη Δύση είναι σχετικά καλή. Και ναι, κάποια προβλήματα είναι σημαντικά και καθόλου ελιτίστικα αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: οι άνθρωποι των δυτικών χωρών γκρινιάζουμε συχνά για το παντεσπάνι μας την ώρα που ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου και κυρίως του τρίτου (Αφγανιστάν, Καμπότζη, Ινδία, Γκάνα, Ιράκ,  Συρία, Βολιβία κ.α), "γκρινιάζει" γιατί δεν έχει να φάει αλλά σ' αντίθεση με σένα την κακομαθημένη Κάρεν, το κάνει λιγότερο φωναχτά. Με λίγα λόγια, είναι θεμιτό να θες καλύτερη ζωή αλλά οφείλεις να είσαι και ρεαλιστής. Και όπως λέει ένα παλιό γνωμικό, "άλλος κλαίει γιατί δεν έχει παππούτσια και άλλος γιατί δεν έχει πόδια".

 


Διατροφή

Προβλήματα της ΔύσηςΓλουτένη, Λακτόζη, Κρέας.


Προβλήματα του Τρίτου κόσμου: Άδειο πιάτο.


Πολίτευμα

Προβλήματα της Δύσης: Η φρικτή... διάκριση του να μην σού αναγνωρίζουν το δικαίωμα να είσαι ουδέτερο ή να δηλώνεις transfluid ή να δηλώνεις πορτοκαλί κομοδίνο κι οι άλλοι να το δέχονται.


Προβλήματα του Τρίτου κόσμου: Φυλάκιση και βασανισμός γιατί είσαι άθεος ή ομοφυλόφιλος ή κριτικάρεις το καθεστώς.


Καθημερινότητα

Προβλήματα της Δύσης: Το ακριβό σούπερ μάρκετ (οκ, αυτό δεν είναι αμελητέο), η διάβαση που δε σταμάτησε ο οδηγός, ο ποδηλατόδρομος που δεν υπάρχει, το αργό internet.


Προβλήματα του Τρίτου κόσμου: Η εγκληματικότητα, οι μολυσματικές ασθένειες, η έλλειψη πόρων, η μεγάλη διαφθορά.



Επάγγελμα

Προβλήματα της Δύσης: Email το Σαββατοκύριακο, bullying απ' τους συναδέλφους σου (με τη μορφή καυστικών σχολίων), Gaslighting.



Προβλήματα του Τρίτου κόσμου: παιδική εργασία, ακραία χειρωνακτική εργασία, 6ήμερη εργασία 12 ώρες την ημέρα.




Υγεία

Προβλήματα της Δύσης: η συμμετοχή σου στον ΕΟΠΥ, η καθυστέρηση για την εγχείρηση, το εμβόλιο που σ' "εξανάγκασαν" να κάνεις.


Προβλήματα του Τρίτου κόσμου: Τα άθλια νοσοκομεία, η έλλειψη φαρμάκων, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Άθλιες-συνθήκες






4 σχόλια:

  1. Η αλλιως η κλασσικη κακομαθημενη δυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ώρα που θα γυρίσει τούμπα η κατάσταση πλησιάζει κι ο νοών νοείτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο η δημοκρατία απουσιάζει (στον τρίτο κόσμο), η κατάσταση είναι αδύνατο να γυρίσει τούμπα πραγματικά. Τουλάχιστον στα χρόνια μας.

      Διαγραφή