Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ταινιάρες από τα Seventies

    Δεκαετία του εβδομήντα ή Seventies: ο πατέρας σου είχε καμπάνα, η μάνα σου άφηνε μαλλί μοιάζοντας με λιοντάρι, η punk χόρευε στο κουφάρι των Beatles και τα στρασάκια με τα δερμάτινα φοριόντουσαν στην ουρά για τη δήλωση εισοδήματος! 







1. The Tenant (1976)

Imdb Rating: 7,7
Θετικά: η ατμόσφαιρα, ο ρυθμός, οι καταπληκτικές μεμονωμένες σκηνές (πχ, η σκηνή με το κεφάλι στο παράθυρο...), και η ικανότητα του Πολάνσκι να σε τσιτώνει, ύστερα να σε χαλαρώνει με χιούμορ και μετά να σε τσιτώνει και πάλι από ένα νέο κύμα βαθιάς αγωνίας και τρόμου. Υπέροχο!
Αρνητικά: κανένα απολύτως.




2. Duel (1971)

Imdb rating: 7,7
Θετικά: το σασπένς, τo ότι το βλέπεις "νεράκι" ακόμα και με μισό... εγκέφαλο στις 4 το πρωί κι έπειτα από μεθύσι και ότι είναι εξαιρετικά εύστοχο στις ψυχολογικές διακυμάνσεις του ήρωα. Μάστορας Spielberg σε μια από τις πρώτες του ταινίες.
Αρνητικά: Το σενάριο ή πιο σωστά ότι δεν υπάρχει σενάριο εκτός από μία έξυπνη ιντριγκαδόρικη ιδέα.




3. Frenzy (1972)

Imdb rating: 7,4
Θετικά: από άποψη πλοκής, η ταινία είναι άρτια και δίχως περιττές πληροφορίες όπως υπάρχουν σε πολλές μαλακισμένες ταινίες της δεκαετίας που διανύουμε. Επιπλέον τα κλισέ αποφεύγονται κι η τελευταία ατάκα του φιλμ έχει χαραχτεί στην κινηματογραφική ιστορία σαν μια πανέξυπνη φράση κλεισίματος. Συμπερασματικά: χιτσκοκικός μινιμαλισμός με δόσεις σασπένς και χιούμορ, τι άλλο να ζητήσεις από μια ταινία θρίλερ;
Αρνητικά: το πρώτο μισό ήταν μάλλον πιο αργό απ' αυτό που θα περίμενε κανείς...




4. Straw Dogs (1971)

Imdb rating: 7,5
Θετικά: το χτίσιμο της έντασης που γίνεται σταδιακά και σωστά.
Αρνητικά: το κάπως προβλέψιμο σενάριο.




5. Don't look now (1973)

Imdb rating: 7,3
Θετικά: η creepy ατμόσφαιρα που ενέπνευσε τους δημιουργούς του video clip για το Ordinary Day,  οφείλεται εν μέρει και στο μέρος που γυρίστηκε η ταινία: στην αβανταδόρικη Βενετία.
Αρνητικά: το σενάριο της Δάφνης Ντε Μωριέ είναι ιντρικαδόρικο μεν, ώρες ώρες ωστόσο, μοιάζει λιγάκι τραβηγμένο και αδούλευτο... Ok, το παραδέχομαι, το σενάριο είναι λιγάκι ηλίθιο ωστόσο η ταινία κατ' εμέ κατορθώνει το στόχο της που είναi να σε βάλει σε μια σκοτεινή μεταφυσική ατμόσφαιρα μυστηρίου...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου