Δουλειά. Οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, χίλιες εφτακόσιες ώρες το χρόνο. Μια αναγκαιότητα που για κάποιους είναι κακή και για κάποιους άλλους μια ευκαιρία απόκτησης δύναμης και ταυτότητας. Για όλους ανεξαιρέτως όμως, μια αναγκαιότητα γεμάτη από παράξενους συναδέλφους που πρέπει να κουμαντάρουν. Γιατί κόλαση είναι οι άλλοι...
1. Η κυκλοθυμική σαρανταπεντάρα.
Τι κάνει: τη Δευτέρα σε χαιρετάει, την Τρίτη όχι. Αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι ώσπου την Τετάρτη σε χαιρετάει ξανά και την Πέμπτη σε αγνοεί. Την Παρασκευή σού δείχνει ένα βιντεάκι απ' το χορό της κόρης της στο τρίτο δημοτικό Βύρωνα και το πρωί της Δευτέρας, σε αγνοεί ξανά για να σε χαιρετήσει με χαρά τη στιγμή του σχολάσματος.
Βαθμός τοξικότητας: μικρός μεν, σε καθημερινές δόσεις δε. Μακροπρόθεσμα, η κυκλοθυμική σαρανταπεντάρα είναι ο υπάλληλος που λατρεύεις να μισείς περισσότερο απ' όλους. Εκτός αν πρόκειται για τον επόμενο...
2. Ο παλιός.
Τι κάνει: αφού σε "μετρήσει" από την πρώτη χαιρετούρα, αμέσως ετοιμάζεται να σού ράψει το κοστούμι. Κουτσομπολιό πίσω απ' την πλάτη σου, μπηχτές για την ανεπάρκεια σου μπροστά σε τρίτους και από την τρίτη εβδομάδα βλέμματα δυσφορίας. Αν τον ρωτήσεις τι έχει, θα σου πει πως όλα καλά και έπειτα από λίγο πάλι τα ίδια μέχρι και τη στιγμή που θα πάρει τη σκυτάλη το επόμενο "νεούδι" λυτρώνοντας σε.
Βαθμός τοξικότητας: τεράστιος. Από τους πιο τοξικούς ανθρώπους που θα πετύχεις σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Γλοιώδης κι αξιομίσητος.
3. Η κουρασμένη εξηντάρα.
Τι κάνει: είναι μονίμως κουρασμένη. Τα νεύρα της είναι τεντωμένα και όλη την ώρα παραπονιέται για τη δουλειά στην Αντίπαρο που αρνήθηκε το μακρινό 89 (σε μια ψαροταβέρνα επάνω στο κύμα) για να επιλεγεί από το κράτος στο διοικητικό προσωπικό της Νομαρχίας Αθηνών.
Βαθμός τοξικότητας: μέτριος που διογκώνεται επικίνδυνα τις ημέρες των αδειών.
4. Ο ιδρυματοποιημένος.
Τι κάνει: ζει και αναπνέει για την εταιρεία. Αδέρφια του οι managers των άλλων τμημάτων, κολλητοί του οι υπάλληλοι του R&D, όνειρο του να τον θάψουν με τη σημαία της ασφαλιστικής.
Βαθμός τοξικότητας: μικρός. Αν εξαιρέσεις τις ανησυχίες που αδυνατείς να μοιραστείς μαζί του (π.χ για το οκτάωρο που έγινε δεκαεφτάωρο την τέταρτη εβδομάδα που έπιασες δουλειά), ο ιδρυματοποιημένος υπάλληλος είναι από τις περιπτώσεις που οι περισσότεροι εκτιμούν και που συνήθως πεθαίνουν φτωχοί.
5. Η καβάντζα.
Τι κάνει: σου αναθέτει τις δουλειές της χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Τα ναρκισσιστικά χαδάκια και τα ψεύτικα χαμόγελα είναι η ειδικότητα της ενώ η τακτική της μοιάζει με του ταξιτζή που πειράζει το ταξίμετρο. Πρώτα σε γλυκαίνει, ύστερα σε μαθαίνει, μετά σε κερνάει εκλέρ για τη γιορτή της και στο τέλος στη φοράει κανονικά.
Βαθμός τοξικότητας: μεγάλος, ιδίως αν δεν αντισταθείς στην απύθμενη επιθυμία της για καβάντζωμα.